“BANA BİR IBAN ATSANA”NIN TARİHÇESİ

Günlük hayatımızda oldukça yer eden, “hesabınıza para geldi.” bildirimi ile hayallerimizi süsleyen, birkaç istisnası olsa da genellikle ezberlemeye üşenilen, kullanmaya başlamamızın üzerinden yıllar geçmesine rağmen inatla ekran görüntüsü şeklinde paylaşılmaya devam edilen, dilimizden düşüremediğimiz göz bebeğimiz…

IBAN NEDİR?

IBAN; International Bank Account Number kelimelerinin baş harflerinin birleşimi ile oluşturulmuş bir kodlama kelimedir. Uluslararası Banka Hesap Numarası anlamına gelmektedir. İlk olarak Avrupa Birliği ülkelerinde kullanılmıştır (Vikipedi). Oluşturulma amacı, para transfer sürecinde oluşabilecek hata ve gecikmelerin önüne geçmektir.

İBAN

Kullanımının bir diğer nedeni ise ülkeler arası para transferinin maliyetini azaltmak ve sürecin hızlanmasını sağlamaktır. IBAN numarası, müşterisi olduğumuz banka hesap numaramızı uluslararası alanda tanıtmaktadır. Bu nedenle büyük bir önem taşımaktadır. Numara-isim/soyisim uyuşmazlığı oluşması durumunda transfer işlemi gerçekleşmez. Böylece farklı bir alıcıya para gönderme riskimiz ortadan kalkmış olur.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın kararı ile, 01.01.2010 tarihinden itibaren, ülkemizde IBAN kullanımı zorunlu hale gelmiştir. Ülkemizde kullandığımız IBAN numaraları 26 haneden oluşmaktadır fakat bu küresel bir mutlak değer değildir. Maksimum 34 hane içermesi koşulu ile her ülke kendi IBAN numarasını belirleme hakkına sahiptir. IBAN numaralarımızda gördüğümüz “TR” harfleri, ülke kodudur. Her ülkenin IBAN numarası başlangıç kodu farklıdır. Örnek vermek gerekirse: Almanya-DE, Avusturya-AT, İngiltere-GB, Fransa-FR kodlarını kullanır. (TBB, 2009.).

Harflerden sonra karşımıza çıkan ilk iki sayı kontrol basamakları olarak adlandırılır. Numaranın doğrulanması işlemini bu iki sayı üstlenir. Devamında gördüğümüz beş basamaklı sayı banka kodudur. Rezerv alan ismi verilen diğer bölüm, tek basamaklı rakamlardan meydana gelmektedir. Sona kalan 16 sayı, banka hesap numarası temsilidir. Bu alanda ortak bir standart yoktur, her banka bu bölümü kendi belirlediği standartlara göre (harf, rakam, müşteri numarası vb.) doldurma hakkına sahiptir. (İş Bankası, 2020.).

Yemek sipariş ederken, online alışveriş yaparken, öğrenci evimizdeki makarnadan sıkılıp ailemizden para isterken, pandemili bayramlarda akrabalara mesaj atarken… Kısacası hayatımızın neredeyse her yerinde bizimle olan, canımız ciğerimiz, her şeyimiz dediğimiz IBAN numaramızın ortaya çıkışı bu şekilde. IBAN numarasının içerdiği kodlar oldukça karışık olsa da varlığının hayatımıza hız ve kolaylık kattığı yadsınamaz bir gerçek. Sevgili okurlar, siz IBAN numaranızı en çok hangi amaç için kimlerle paylaştınız? Yorumlarda buluşalım.

Bu yazı ilginizi çektiyse THE CAT PİANO (Kedi Piyanosu)  yazımıza bakabilir. Ayrıca bizi Instagram ve Twitter’dan takip edebilirsiniz

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Önceki

BİR GARİP HASTALIK: İNSOMNİA

Sonraki

Bin Yıldır Yaşayan En Eski Üniversite: El-Karaviyyin