BİR GARİP HASTALIK: İNSOMNİA

insomnia

İnsomnia Nedir?

Uyku zihinsel ve fiziksel sağlığımızı her gün yenileyebilmemiz, günlük hayatımızı sağlıklı bir şekilde  sürdürebilmemiz için çok önemli olan ve neredeyse hayatımızın üçte birini kapsayan  bir süreçtir. Sağlıklı bir uyku bizleri mutlu, huzurlu ve daha dinç olacağımız bir güne hazırlarken sağlıklı uyunmayan düzensiz bir uyku  kendini gün içinde yorgunluk, huzursuzluk, yaratıcılığın gerilemesi, doğru kararlar alamama ya da planlamalarda hatalar yapma gibi sorunlara götürür.

Kişiden kişiye, yaşa ve fiziksel özelliklere göre uykuya ihtiyaç duyulan süre değişiklik gösterse de genel olarak bir yetişkin için 7-9 saat arası düzenli bir uyku  ideal süre olarak kabul görmektedir.

Uykunun süresinde, kalitesinde ve düzeninde meydana gelen ve kişinin günlük hayatında da sıkıntılara yol açan rahatsızlıkların tamamı ‘uyku bozuklukları’ olarak tanımlanmaktadır. Uyku bozukluklarının içinde en yaygın görülen ise ‘insomnia’, bir diğer adıyla ‘uyuyamama hastalığı’dır. Bununla birlikte uyku apnesi, huzursuz bacak sendromu, narkolepsi gibi başka uyku bozuklukları da vardır.

İnsomnia Nedir?

İnsomnia yani uyuyamama hastalığı kendini uykuya dalamama ya da gece boyunca sürekli uyuyamama şeklinde gösteren bir hastalıktır. İnsomnia 1-3 hafta arasında sürerse kısa vadeli, 3 haftadan uzun sürerse kronik insomnia olarak adlandırılır.

Yapılan çalışmalar kısa vadeli ya da kronik olup olmadığına bakılmaksızın uyuyamama probleminin  toplumda görülme oranının yüzde 35 olduğunu göstermektedir. Ayrıca görülme sıklığı kadınlarda daha fazladır ve etkileri yaşa bağlı olarak artmaktadır.

İnsomnia hastalığı olan insanlar uykuya çok zor dalar, bazı zamanlar hiç dalamaz ya da çok erken saatlerde uyanırlar. Bu durum kişilerde önemli ölçüde enerji düşüklüğüne ve tekrar eden yorgunluğa sebep olur. Kronikleşmiş bir insomnia durumunda ise kişilerde  anksiyete, odaklanma problemleri, dikkat ve hafıza zayıflıkları baş göstermeye başlar.

İnsomnia’nın Yaygın Sebepleri Nelerdir?

İş, okul ya da aile hayatında yoğun strese maruz kalmak;

İş hayatında sık sık seyahate çıkmak ya da vardiyalı çalışmak;

Akşamları çok geç saatlerde ya da ağır yemekler yemek;

Uyku ortamının rahatsız olması veya uyku saatinin düzensizliği gibi kötü uyku alışkanlıkları;

Travma sonrası stres bozukları gibi bazı ruhsal bozukluklar;

Nikotin, kahve, alkol gibi uyarıcı etkiye sahip maddelerin fazla kullanımı;

Diyabet, kalp hastalığı, kronik ağrı, ülser gibi tıbbi rahatsızlıklar kronik uykusuzluğun görülen en yaygın sebeplerindendir.

İnsomnia Nasıl Tedavi Edilir?

Ruhsal ya da bedensel bir hastalığın belirtisi olmayan bir uyku bozukluğu günlük hayatımızda yapacağımız ufak değişikliklerle yani ‘uyku hijyenini’ sağlamamız durumunda düzelebilir.

Ancak uykusuzluğun kronik hale gelmesiyle birlikte günlük hayatınızda problemler çıkmaya başlamış ve yaşam kaliteniz azalmaya başlamış ise bir uzmandan yardım almanızda fayda olacaktır.

Peki ‘uyku hijyeni’ nasıl sağlanır derseniz;

Her gün aynı saatte yatılıp aynı saatte kalkılmalı, odanın ısısının çok sıcak ya da çok soğuk olmamasına dikkat edilmelidir.

Yatak odası her gün havalandırılmalıdır.

Yatak sadece uyku ve seks için kullanılmalıdır.

Yatakta kitap, gazete okunmamalı ve yatak odasında televizyon bulunmamalıdır.

Akşamları hafif yemekler yenmeli, uyku ile yemek arasında en az 4 saat bırakılmalıdır.

Saat 17:00’den sonra kafeinli ve yüksek şekerli ürünlerden uzak durulmalıdır.

İyi uykular 🙂

Bu yazı ilginizi çektiyse Williams Sendromu (Mutluluk Hastalığı) yazımıza bakabilir. Ayrıca bizi Instagram ve Twitter’dan takip edebilirsiniz.

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Önceki

Sonumuz, Başlangıcımız.

Sonraki

"BANA BİR IBAN ATSANA"NIN TARİHÇESİ