Hemen hemen hepimizin “fobi” diye adlandırdığımız korkularımız vardır, öyle ki fobilerimiz bazen hayatımızın kontrolünü elimizden alabiliyor. Hayatımız, korktuğumuz kaygı duyduğumuz nesneler, canlılar ve olaylar üzerine şekillenebiliyor. Fobi mantık dışı korkudur ve fobisi olmayan kişilere komik gelebilir ama bazılarımız için hiç de komik değil tam tersi yeterince vahim bir durumdur.
Fobilerimizden olabildiğince uzak durmaya çalışırız ve öyle ki onlarla karşılaşmamak için caba sarf ederiz. Fobi kelimesi nerden geliyor hiç düşündünüz mü? Çok şaşırtıcı ki fobi yunan korku tanrısı olan “Phobas”tan gelmektedir. Antik Yunanlılar maske ve kalkanlarına Phobas’ın resimlerini çizerek düşmanlarını korkutmuşlardır. Evet şu an bir çoğumuzun korktuğumuz şeyleri ifade etmek için kullandığı fobi kelimesi buradan geliyor. Hepimizin tabi ki de aynı korkuları yok öyle olsaydı eminim çözümü de çok basit olurdu. (Tabi bu sadece bir hayal.)
Kimimiz böcek ve türlerinden kimimiz yükseklikten bazılarımız dar ve küçük yerlerden korkarız tabi bir de sosyal fobilerimiz var hayatımızı en çok etkileyen de bu olsa gerek neyse ki birileri bunların tedavileri için çok çalışma sarf etmiş ve başarmıştır. Fobilerimiz ne kadar birbirinden farklı olsalar da hepsi mantık dışıdır ve hepsi benzer şeklide tedavi edilir.
Teorik Önermeler
Çok önceleri psikiyatrik araştırmacı olan Freudun psikanaliz kavramaları üzerine şekillenmiştir. Bu görüş fobilerimizin çocukluktan geldiğini bilinç dışı olduğunu söyler. Çok ilginç değil mi? Çocukken yaşadığımız korku hayatımız boyunca bizimle kalıyor. Örneğin mantık dışı yükseklik korkusu (Akrafobi) olan biri küçük bir çocukken onu yüksek bir uçurumdan atamaya çalışıyor gibi yapan babası tarafından zalimce alaya alınmış olabilir ve ne yazık ki günümüzde dahi bu olaylarla karşılaşabiliyoruz.
Kendimizi fazla masum buluyoruz aklımıza gelmiyor onda hayatı boyunca ona eşlik edeceği fobi oluşturabileceğimiz. Freudyen görüşle kişi gizledikleri duyguları serbest bırakacak ve böylelikle kendilerini fobilerden kurtaracaklardır. Bu yöntem bazen işe yarasa da kısmen yetersiz kalmıştır. Asıl tedavinin itibar gören kişisi ise Joseph Wolpe’ tur. Wolpe göre fobinizi tedavi etmek için korktuğunuz durumlarla birlikte korkuyu veya kaygıyı ketleyici bir tepki yani gevşeme yaşamanız gerekmektedir. Buna duyarsızlaştırmada denebilir.
Tedavi mümkün mü?
Ortalama 12 seansta tedavisi mümkün olabiliyor. Tedavinin en önemli bölümü kas gevşemesidir ve sadece gevşeme bir kaç seans sürebilir. Wolphe bazen tedavilerinde hipnozu da gevşemek için kullanmıştır hastaları üzerinde. Wolpe hastalarına hangi grup fobisi var ise ona uygun hiyerarşi oluşturuluyor ve sahneleri canlandırmanız isteniyor. Herhangi bir korkma durumu yaşarsanız hangi adımda olursanız olun tekrar başa dönerek gevşemeniz sağlanıyor öyle ki bazı hastaların tedavisi yüz seans sürebiliyor. Tedavinin başarı oranı ise %91’lik bir orandır.
Yani o çok korktuğumuz ve fobi diye adlandırdığımız korkularımız birilerinin hayatlarını adayarak çözmeye çalıştığı problemdir ve başarılı olunmuş sonuçları vardır.
Bir çoğumuz fobimizi gidermek için çabalamıyoruz bunları uğraşılmaya değer bulmuyoruz belki de ama unutmamız gereken kendimiz için çabalamaktır bu illa maddi anlamda olmayabilir hayatımızı daha yaşanabilir hale getirmek için bunları başarmalıyız ve eminim ki fobilerimizden kurtulursak daha zevk alacağımız bir dünya oluşacak…
Bu içerik ilginizi çektiyse sitemizde yer alan sizler için yazılmış Animizin Eşyalarımızın Canlı Olduğunu Mu İddia Eder? başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.