Yeryüzündeki Küçük Ve Çalışkan Dostlarımız: Karıncalar

Bulunduğumuz gezegende belki daha keşfedilmemiş yüzlerce canlı yaşıyor ve bu canlılar ya keşfedilmeyi bekliyor ya da bizler keşfedemeden yok oluyorlar. Peki yeryüzündeki küçük dostlarımız olan karıncalar hakkında ne biliyoruz ? Küçükken üstüne basmaktan çekindiğimiz, yuvalarına yemek taşıdıklarında onlara yuvalarına kadar yardımcı olduğumuz karıncalara dair bazı bilmediklerimize göz atalım.

Küçük

Boyları türlerine göre değişen karıncaların boyu milimetreler ile biliniyor hepimiz belki de biliyoruz. Aklımızın almayacağı yerlere yuva yapan bu küçük canlılar ise birçok türe ayrılıyor. 12000’den fazla türü ve 14000’den fazla sayıları olduğu düşünülen karıncalar çeşitli renklere sahipler. Ev Karıncaları, Höyük Karıncaları, Beyaz Ayaklı Karıncalar, Hırsız Karıncalar ve daha niceleri… Saymakla bitmeyen türleriyle birlikte karıncalar davranışlarıyla da birbirinden ayrıştırılabiliyor.

Haberleşmeleri ve birbirleriyle iletişimleri ise türleri kadar garip. Karıncalar tüm böcekler gibi feromon denen özel bir kimyasal kullanıyor haberleşmek için. (Her türün de kendine özel bir feromonu olduğunu da eklemeden geçmeyelim tabii.) Gerekli konularda işaret veya yaklaşan tehlikelere karşı birbirlerini uyarıyorlar. Bir diğer iletişim kaynakları ise arka bacaklarını karınlarındaki özel bir bölgeye sürterek ses çıkartmaları ve bu ses sayesinde birbirleri ile haberleşmeleri. Bu haberleşme yapılan araştırmalara göre sadece dışardaki karıncalarda olmuyor. Larva içindeki bebek karıncalar da diğer karıncalarla aynı şekilde iletişim kurabiliyor.

Tıpkı arılarda olduğu gibi karıncalarda da ”Kraliçe” bulunuyor. Koloninin annnesi olan kraliçe karıncalar uzun yıllar boyunca yaşayabilir ve koloninin üreme kaynağıdır. Kraliçe karıncalara ait başka bir özellik ise doğuştan kanatlarının olması ve başka bir koloni kurmak için uçtuklarında kanatlarının düşmesi. Herkes tarafından bilinen kendi ağırlıklarının 10 katı kadarını kaldırabildikleri bilgisini ise eklemeden geçmeyelim çünkü karıncalar gerek yaprak kesmek olsun, gerek yiyecekleri taşımak mevzubahis olsun bu konuda gayet iyiler diyebiliriz.

Küçük Dostlarımız Arasındaki Kast Sistemi

Küçük dostlarımız kendi içinde işçi, asker, üreme olarak görevlere ayrılıyorlar ve haliyle kraliçe karınca ile de her karınca çiftleşemiyor. Görmek için gözlere sahiptirler evet fakat gece gündüz onlar için bir anlam ifade etmiyor çünkü karıncalar gece göremeseler bile kendilerine has o kimyasal kokuyu takip ederler. Aman uyaralım; eğer bir karıncanın kimyasal alış-verişini keserseniz o karıncayı olduğu yere hapsetmiş olursunuz. Bu sebepten dolayı da karınca açlıktan ya ölecek veya intihar edecektir bizden söylemesi. Ayrıca insanları öldürebilen türden zehirli olanları da var bunu da unutmamakta fayda var!

Bu minik canlılar yukarda yazılanlardan ibaret değil tabii ki. Söylenecek, anlatacak belki de çok şey var. Dünyada doğayı ne kadar tahrip ediyor olsak da başka canlıların yaşadığını gerek yer altında gerek yer üstünde onların da bizler gibi birer canlı olduklarını unutmamalı, onlara zarar verecek şeylerden kaçınmalıyız fakat insanoğlu işte. Anlatabilene!

Eğer bu yazı ilginizi çektiyse Evrim Teorisi’nin Yüzyıllar Öncesinde Öngördüğü Fosil; Tiktaalik Rosea yazımıza bakabilir. Ayrıca bizi Instagram ve Twitter’dan takip edebilirsiniz

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Önceki

Suyun mucizesi: Hydraulophone

Sonraki

Bir Sinefilin Oscar’a Kadar Uzanan Yolculuğu: Martin Scorsese