Gökyüzündeki Alev Topları

Hepimizin çocukken gökyüzüne kuyruklu yıldızlar çizdiği silik bir anısı vardır. Adını çokça duyduğumuz kuyruklu yıldızlar aslında oldukça nadir görülen gök cisimleridir. O kadar nadir görülürler ki insanların çoğu hayatları boyunca hiç kuyruklu yıldız görmemiştir. Peki, sizce insanların çoğunun görmediği bir cisim tarih boyunca neden bu kadar çok merak edilmiştir? Bu merakın tarihçesi M.Ö. 300’lü yıllarda yaşayan Aristoteles’e kadar dayanmaktadır.

Aristo’nun Alev Topu Teorisi ve Kuyruklu Yıldızlar

Birçok konuda hipotezleri bulunmasıyla bilinen Aristoteles, bu gök cismini bir şekilde atmosferde tutuşmuş alev topu olarak nitelendirmiştir. Aristo’dan ancak 1800 yıl sonra Tycho adında bir astronom paralaks tekniği ile bu alev topunun Ay’dan daha uzak olduğunu tespit etmiş ve 1607’de gezegenlerin yörüngeleri üzerine çalışma yapan Kepler kuyruklu yıldızları da incelemiş, Güneş Sistemi’nin uzağından gelip bir daha geri dönmemek üzere sistemden çıktığını iddia etmişti.

Kuyruklu Yıldızlar ve Yörüngeleri

Yıllar sonra Newton’un öğrencisi olan Edmond Halley, gördüğü bir kuyruklu yıldızı dikkatle incelemiş; bu kuyruklu yıldızın eliptik bir yörünge izlediği fikrini ortaya atmıştı. Bu fikir doğrultusunda araştırma yapan Halley 1531, 1607, 1682 yıllarında Dünya’dan görülen kuyruklu yıldızların aslında 75-76 yıllık periyoda sahip tek bir kuyruklu yıldız olduğunu öngördü. Halley’in ömrü bunu görmeye yetmediyse de kuyruklu yıldız tam da onun öngördüğü tarihte Dünya’dan görülmüştü. Bu durum kuyruklu yıldızların eliptik yörüngeye sahip olduklarını kanıtlıyordu, aynı zamanda kuyruklu yıldızların sürekli Güneş’in yok edici etkisiyle karşı karşıya olduklarına da işaret ediyordu. Çünkü kuyruklu yıldızlar Güneş’in yanından her geçişlerinde bazı toz ve taşlar bırakır, biraz daha sönükleşirlerdi. Hatta Encke Kuyruklu Yıldızı, Güneş’in yanından geçtikten sonra püskülü tamamen yok olmuştu.

Kuyruklu Yıldızlar Neden Tükenmiyor?

Kuyruklu yıldızların tükenmeyip farklı kuyruklu yıldızların, farklı zamanlarda dünya üzerinden görülüyor olması ise Güneş Sistemi’nin dışında bulunan kuyruklu yıldız yığını Oort Bulutu ile açıklanmaktadır. Yığından kopan kuyruklu yıldızlar Güneş Sistemi’nde Jüpiter’in çekim alanına girerek yörünge değiştirir, belirli periyotlarla dünyadan görülürler. Bu kuyruklu yıldızların periyotları nadiren kısa olsa da genellikle çok uzun sürmektedir. Bir kuyruklu yıldız için kısa dediğimiz süre bile 100-200 sene aralığında bulunmaktadır zira uzun periyottan kastımız 7000 yıla kadar uzanmaktadır. Ömürleri periyotlarına kıyasla kısa olan bu gök cisimleri, insanlara çok nadiren görülür. Peki, aramızda insan hayatında az rastlanır bir tecrübe olan kuyruklu yıldız seyrini tadan var mı? 

Total
1
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Önceki

Ford'un İntikam Savaşı

Sonraki

Maradona ve Bir Savaşın İntikamı