Ford’un İntikam Savaşı

Çoğumuzun Ford v Ferrari filmiyle duyduğu 1966 Le Mans efsanesi aslında Henry Ford’un 1,5 milyar dolarlık intikam savaşıydı. 1960’da yönetimi yeni eline almış olan Henry Ford yarışları kazanmanın satışların üzerindeki etkisinin farkındaydı ve maddi sıkıntı içerisinde olan, yarışların lideri Ferrari’ye gözünü dikmişti. Enzo Ferrari’nin verilen 18 milyon dolarlık teklifi kabul etmesi üzerine Ford ekibi İtalya’ya yola çıkmışlardı. Anlaşma masasında dahi işler gayet yolundaydı ancak Enzo Ferrari’nin yarış takımının Ford’a geçeceği yönündeki maddeyi görmesiyle anlaşmayı reddetmesi bir olmuştu. Bu olay üzerine çok sinirlenen Henry Ford, Ferrari’yi alt etme kararı almıştı. Ford bu amacı için çokça tecrübe gerektiren Le Mans yarışlarını gözüne kestirmiş, hazırlıkları başlatmıştı.

Zafere Giden Yenilgiler

Hazırlıklar başlamıştı başlamasına ancak 10 ay içerisinde 320 km/s hızla 48.000 kilometreyi tamamlayacak güçte bir araç üretilmesi gerekiyordu. Bu sürenin sonunda ortaya çıkan araç 320 km/s hıza ulaşabiliyor olmasına rağmen çok büyük aerodinamik problemlere sahipti. Yine de Ford, 1964 Le Mans yarışına 3 tane GT40 ile katılmış ancak arabalar bitiş çizgisini bile göremeden alev almışlardı. Ferrari’ye sadece yenik düşmemiş Ferrari karşısında küçük düşmüş olan Henry Ford daha da hırslanmıştı. Bir sonraki yarışta kullanılacak otomobilin tasarımı için performans aracı üretiminde usta olan Carroll Shelby ile anlaşıldı. Ferrari’ye antipatisi olmasıyla da bilinen Shelby gerçekten de bu göreve gelebilecek en iyi isimdi. Shelby ise sürücü koltuğuna aynı zamanda otomobil tamircisi olan Ken Miles’ı çağırdı. Aracı sürerken tüm sorunları tespit edebilen Miles, Shelby ile aracın kusurlarını düzeltmek için çokça çabaladı ancak aracın 24 saat dayanabileceğine dair şüpheleri devam ediyordu. Ford, 1965 Le Mans yarışına 6 araba ile katılmıştı ancak Shelby ve Miles’ın tahmin ettiği gibi araçlar dayanamamış, hiçbiri bitiş çizgisini dahi görememişti.

“Kazansanız İyi Olur!”

Henry Ford’un ekibe dağıttığı “Kazansanız iyi olur” yazılı olan kartvizitlerden ise Ford’un ne kadar deliye döndüğü anlaşıyordu.1966 Le Mans yarışı için Ford ekibi elinden gelen her şeyi yapmış, Ken Miles aracı binlerce saat test etmiş, Shelby ile aracın kusurlarını tek tek düzeltmişlerdi. Yarışı kazanmak için her türlü tedbiri alan Ford, yarışa 8 GT40 ve tonlarca yedek parça ile gitmişti. Oldukça soğukkanlı olan Ferrari ise sadece 3 tane 330 P3 ile yarışa katılmıştı. Bu soğukkanlılık sürücü koltuğunda John Surtees olmasından kaynaklanıyordu ancak bu yarışta şans Ford’dan yanaydı ki John Surtees yarıştan çekilmişti. Surtees yarıştan çekildiği için Ford yarışa ilk 4 sırada başlamış ancak Ferrari gece saatlerinde, güçlendirilmiş motorları sayesinde ilk 2 sırayı almayı başarmıştı. Ford ise önceki yıllara benzer bir hal içerisindeydi, 4 aracı yarış dışı kalmış, korkuyla tam gaz gidilmemesi emri vermişti. Henry Ford’un emrine rağmen Ken Miles tam gaz ilerlemeye devam etmişti. Miles takımını öne taşımayı başarmış, sabah olduğunda Ferrari’nin tüm araçları yarış dışı kalmıştı.

Zafer, Zaferi Doğurur

1966 Le Mans yarışmasının ilk 3 sırasında yer edinen Ford, devam eden 4 yıl boyunca Le Mans yarışlarında galip gelmişti. Ford’un ilk zaferinde büyük emeği olan Ken Miles ise yarıştan 2 ay sonra test sürüşünde vefat etmiş, herkes hüzne boğulmuştu. Ford’un 1,5 milyar dolar harcadığı tahmin edilen bu savaşın diğer cephesi olan Ferrari ise Fiat’a satılmış, biz ise bu savaş sayesinde dünyanın en hızlı arabalarıyla tanışmış ve efsane yarışlara şahit olmuştuk.

Total
1
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Önceki

Megadeth Efsanesinin Doğuşu

Sonraki

Gökyüzündeki Alev Topları