Yedi Kocalı Hürmüz: Tiyatro Sahnesinden Film Setlerine

Sadık Şendil’in 1962 yılında yazdığı şaheserin 1963 ve 1971 yılında filmi yapılmıştır. 1967 yılında ise sahnelenmiş ve 2 yıl sahnede kalmıştır. Yedi Kocalı Hürmüz, müzikal tarzda Klasik Türk Tiyatrosu’nun nadide örneklerinden birisidir.

1963 Afişi

19. yüzyılın sonlarına doğru İstanbul’un Taşkasap semtinde geçen hikayesi Hürmüz adlı karakterin, çöpçatanı Safinaz ile işbirliği sonucunda farklı meslek, yaşam ve tavırdaki kocaları ile ilerlemektedir. Hürmüz her zaman daha iyiyi istemekte ama elindekini de kaybetme korkusunu bizzat yaşamaktadır bu yüzden farkına varmadan 6 kocası olmuştur. 7. kocası ise bulunduğu semtte ikamet eden Doktor Hüsrev’dir fakat Hüsrev’e gelesiye kadar feleğin çemberinden hoplaya zıplaya geçen, şeytanın papucuyla cin kovalayan bir kadın olmuştur. Tabii Hürmüz asla şeytan fikirli değildir; aksine evinde birlikte yaşadığı çöpçatan Safinaz sayesinde şeytan fikirli olmuş, feleğin çemberini parmağında döndürmeye başlamıştır. Hızır Kaptan, Bekçi Memo, Fişek Ömer, Berber Hasan, Hallaç Rüstem adında ve cepheden mektubu gelen kocası ve finalde evleneceği Doktor Hüsrev olmak üzere 7 kocası bulunmaktadır.

1963’te çekilen ilk filminde Hürmüz rolünü Suna Pekuysal, 1971’de çekilen ikinci filmde Türkan Şoray ve üçüncü, son olarak 2009 yılında çekilen filmde ise Hürmüz rolünü Nurgül Yeşilçay canlandırmıştır.

Filmde olup tiyatro oyununda olmayan karakter Haluk Bilginer’in canlandırdığı Cebrail rolüdür.

1971 Afişi

Mekan, Kostüm ve Koreografi Uyumu (2009 Yapımı)

Mekan ve ortam olarak kullanımlar genel olarak filmlerde aynıdır. Bu alanlar filmlerde İstanbul’da bir mahalle yapısı, çeşitli etnisite göstergeleri ve çeşitli kültür gözlemleri yapılmaktadır. Tiyatrolarda ise farklılık göstermektedir. Bu farklılık ise rejiden rejiye değişim göstermektedir. 2009 yapımı olan Yedi Kocalı Hürmüz filminde teknolojisi gereği görüntü ve düzenlenmeler daha kaliteli yapılmıştır.

Müzikal olarak ilerleyen eserin danslarında çok tabii birçok kareografi uygulanmaktadır. Dönem özelliği olarak Raks dansında ve rengarenk kostümler ile oluşturulan atmosfer kendisine hayran bırakmaktadır.

Kostümler ise dönemi ve döneminden birkaç asır öncesinin renk ve kalıpları ile güzel bir harman yakalamıştır.

Yedi Kocalı Hürmüz ve Kadın Dayanışması

Kadınların dayanışma vurgusu Safinaz’ın bulunduğu semtte çöpçatanlık yapmasıyla ve Hürmüz’ün konağına taşınması ile başlamıştır. Bu durum ilerleyen sahnelerde Hürmüz’ün, Safinaz ile işbirliği içerisinde olduğunu bizlere göstermektedir. Diğer ve en sansasyonel dayanışma vurgusu ise Havva’nın kocasının kendisini aldattığı kadını aramasıyla başlamaktadır.

2009 afişi

İstanbul’a düğüne gelen Havva, gelin hamamında Hürmüz ile sıkı bir bağ kurar ardından Hürmüz’e yardımcı olmak amacıyla ve kocasının kendisini aldattığı kadını bulmak amacıyla Hürmüz’ün evine gider fakat yanlış bir zamanlamadır. O gün Hürmüz’ü Doktor Hüsrev’in annesi istemeye gelecektir ve annesi, Hürmüz’ü tanımakla birlikte hayatını da bilmektedir. Bu durum problem yaratacağı için Hürmüz yerine Havva’yı görücüye çıkarmasının yanında, Cebrail’in Hürmüz’ün babası rolüne girip görücüleri el birliğiyle kandırmaları ile kız isteme merasimi gerçekleşmektedir.

İlerleyen dakikalarda ise tüm kocaları şans eseri Hürmüz’ün evinde toplanmasıyla başlayan kaos durumunda Havva ve Hürmüz ile evli olan Hallaç Rüstem’in foyasını ortaya çıkarmış ve eşleri tarafından dayak yemesi ile kadın birliği tekrar vurgulanmıştır.

Total
13
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Önceki

Burdur Gölü Ölüyor: Gölün Kaderi Sizin Elinizde!

Sonraki

Epic Games, Apple'a Dava Açtı