Burdur Gölü Ölüyor: Gölün Kaderi Sizin Elinizde!

Doğal oluşum göllerinden olan Burdur Gölü son yıllarda hızla yok oluyor. Gölün hızla kurumasıyla dünyada sadece bu gölde…

Doğal oluşum göllerinden olan Burdur Gölü son yıllarda hızla yok oluyor. Gölün hızla kurumasıyla dünyada sadece bu gölde yaşam süren Burduricus ismiyle anılan Burdur yosun balığı da gölle birlikte nesli tamamen dünya üzerinden kalkmış olacak. Burdur Gölü’nü besleyen akarsulara 1970’li yıllardan bugüne kadar 17 gölet, bir rezervuar ve bir baraj olmak üzere 19 adet su kesen yapı kuruldu. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği bilim danışmanı emekli akademisyen Dr. Erol Kesici, “Göl çevresindeki yasal olmayan çok sayıdaki pompaj ve kuyu düzenlemeleri, gölün su seviyesinde ve yüzey alanında yüzde 40 oranında azalmaya neden olmuştur. Gölün kurumasına karşı önlem alınmaması, doğal özelliklerinin giderek yok olması, çevresindeki tarım alanları, sanayi kuruluşlarının etkisiyle birleşen su seviyesi azalmaları kirliliğin artmasına da neden olmuştur” dedi.

Burdur Gölü Yosun Balığı: Aphanius Burduricus

Aphanius Burduricus, Cyprinodontidae familyasından olup Burdur yosun balığı olarak da bilinir. Bu balık türü dünyada sadece Burdur Gölü’nde yaşar. Bu balık türünün boyu ise 2-3 cm.’yi geçmez. Barışçıl bir balıktır. Yumurta dökümü zaman ve sayı oranlanırsa düzensizdir. Kuluçka süreleri ise 15-17 gün arasıdır.

Besin olarak tüketilemeyen bu balık türü süslü görünümü ile bir dönem akvaryumcuların iştahını kabartmıştı. Yalnız çok özel ortam isteyen ve çevre koşullarına karşı inanılmaz hassas olan bu balık, akvaryumlarda bırakın çoğalmayı yaşam süreleri çok kısa olmuştur.

Kirlilik

Burdur Gölü’nde kirlilik nedeniyle ALG patlaması gerçekleşti. ALG bir çeşit siyanür bakteri organizması veya mavi yeşil ALG dediğimiz bir organizma. Bu organizma 2000 yılında Burdur Gölü içerisinde varlığı keşfedildi ve yıllar boyunca bu organizmalarda artış görüldü. Son 30 yılda gölün tuzluluğu yüzde 50 oranında arttı. Görünen tuzluluk artışı bu organizmanın istediği bir durumdur. Burdur şehrinin bütün yerleşim bölgelerinin kanalizasyon dahil olmak üzere, tarımsal atık ve yüzey atık suları göle gidiyor. Bu kirlenme sonrası azalacak olan oksijen oranı ve balçıklaşma Burduricus veya Burdur Dişli Sazancığı dediğimiz balıklarda kitlesel ölümler meydana gelebilir.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde görevli Prof. Dr. İskender Gülle’nin yaptığı açıklamada ise “Artık eski haline getiremeyiz” demiştir ve göl için kısa vadede yapılabilecek hiçbir şey yoktur.  Burdur Gölü için yerel kurumlar, sivil toplum kuruluşları, Tarkan gibi dünyaca ünlü sanatçılar, güzellik yarışmacıları, Solo Türk, Türk Yıldızları F16 gösteri ekipleri gibi kişilerce farkındalık yaratılmaya çalışıldı.

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Önceki

İlk Suikastçı: Hasan Sabbah

Sonraki

Yedi Kocalı Hürmüz: Tiyatro Sahnesinden Film Setlerine