Bir boğa heykeli vardır ki Kadıköy’ün simgesi olmuştur. Bu boğa heykeli sadece Kadıköy’ün simgesi değil; buluşmaların vazgeçilmez noktası, Fenerbahçe için bir sembol, kimi zaman adres tarifinde vazgeçilmez bir lokasyon, bazen de yürüyüşlerin başlangıç yeri olmasıyla ünlüdür. Ancak gün içinde boğa heykelinin önünden binlerce insan geçmesine rağmen kimse asıl hikayesini bilmez. Çoğu insan bu boğa heykelinin Kadıköy Altıyol’a yerleştirilmek üzere yapıldığını sanır lakin bu heykelin oldukça ilginç bir tarihi vardır.
Heykel Yıllarca Bir Yerden Diğerine Sürüklenmiş
İlk önce Kadıköy boğa heykelinin gerçek adıyla “Dövüşen Boğa” heykelinin 150 yıllık olduğunu, birçok yere taşındığını ve daha sonra günümüzdeki yerine geldiğini söylemeliyiz. Ne yazık ki Dövüşen Boğa pek şanslı değildir. Öyle ki bu heykelin yapılış sebebi bile savaştır. Tarih derslerinden hatırlayacağınız bir bölge için yapılmıştır: Alsas-Loren. Kömür rezervleri sebebiyle oldukça önemli görülen bu bölge 19. yüzyılda Almanya ve Fransa arasında bir türlü paylaşılamayan bölge olmuştur. İki ülke arasında yapılan yıllar boyu süren savaşta bu bölge sürekli el değiştirmiştir. 1860’lı yıllarda bölge Fransa’nın elindeyken alınan bir kararla Paris’te heykeltıraş Isidore Bonheure tarafında bölgeye yerleştirilmek üzere bir boğa heykeli yaptırılır. Alsas-Loren bölgesine yerleştirilen “Dövüşen Boğa” heykelinin sinirliliği ve heybetiyle Fransa’nın gücünü simgelemesi amaçlanmaktadır.
Boğa Heykeli Fransa’nın Elinde Çok Kalmamış
Ancak bölge 1870’de yapılan Sedan Savaşı’nın kesin Prusya(zamanın Almanya’sı) zaferi ile sonuçlanmasıyla Fransa’nın böbürlenmesi boşa gitmiştir. Ancak boğa heykeli Almanya hakimiyetinde çok kalmamış. 1. Dünya Savaşı’nda Almanya ittifakı sebebiyle II. Wilhelm boğa heykelini dönemin iktidar partisi İttihat ve Terakki’ye daha sonra İttihat ve Terakki ise Enver Paşa’ya hediye edecektir. Bu sebeple heykel ülkemizde ilk Beylerbeyi Sarayı’na daha sonra Yıldız Sarayı Şale Köşkü’ne yerleştirilir. Savaş sonrası Enver Paşa yurt dışında gidince heykel, paşanın sahip olduğu Bilezikçi Çiftliği’ne götürülür. Ancak heykel burada 50 yıl boyunca unutulacaktır.
Tekrar hatırlanan boğa heykeli sonrasında Hilton Oteli’nin önüne koyulur. Oradan da Lütfi Kırdar Kongre ve Vergi Sarayı’nın önüne taşınan heykelin bir müddet Taksim Gezi Parkı’nda da ikamet ettiği söylenmekte. Sonrasında Anadolu yakasına geçen heykel, Kadıköy Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi önünde 20 yıl kadar kaldıktan sonra nihayet 1987’de günümüzdeki yeri Kadıköy Altıyol’a taşınmış. Yıllara meydan okuyan Kadıköy’ün Boğa Heykeli şimdilik yerinden memnun gibi. Onu pek rahat bırakmasalar da!
Eğer okumadıysanız diğer bir tarih yazımız olan Osmanlı’da Eşcinsellik (Oğlancılık): Civelekler Taburu yazımıza da göz atabilirsiniz!