Bir yıldız kaydı dünyadan bugün.
Arjantin gazetesi Clarin, Dünyaca ünlü isim Diego Armando Maradona‘nın evinde kalp krizi sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu.
Dünya futbol tarihinin anti kahramanı, kötü çocuğu, sihirbazını uğurluyoruz. Ondan bize kalan şey kupalar, çalımlar, goller, sıra dışı yaşamı. Bir çok hikayeyi içinde barındıran bir hayattı onun ki. Bolca hata, bolca yetenek barındırıyordu. İşte o hikayelerden biri. Maradona ve bir savaşın intikamı.
Tarihler 22 Haziran 1986’yı gösterdiğinde bütün dünyanın gündemi aynıydı. Meksika’nın Aztek stadyumunda oynanan Dünya Kupası çeyrek final mücadelesinde İngiltere’yi 2 gol ile geçen Arjantin ve onun 10 numarası Diego Armando Maradona. Maçın bu kadar konuşulmasının ve hala hatırlanmasının üç sebebi var.
Birincisi Maradona’nın “tanrının eli” olarak nitelendirdiği ve kalecinin üstünden yumruğuyla topu filelerle buluşturduğu gol, ikincisi yine Maradona’nın topu orta sahadan alıp İngiliz oyuncuları çalımlayarak, dünyadaki ünlü futbol otoritelerinin ve futbolseverlerin “yüzyılın golü” olarak andığı efsane gol. Ve üçüncüsü bu maçın Falkland savaşından tam 4 sene sonra oynanmasıydı. Arjantin ve İngiltere cephelerinde gerilim henüz bitmemişti. İki ülke arasındaki Falkland adalarına hakim olma sorunu 1964’de başlamıştı. Arjantin’e göre İngiltere o adalar üzerinde hak iddia etmemeli ve hükümranlığı Arjantin’e devretmeliydi. İngiltere ise tam tersini düşünüyordu. 1982’de başlayan savaş, Arjantin’in pes etmesi ile son buldu. Bu savaşın sonunda 258 Britanyalı ve 649 Arjantinli ölmüş ve adalar İngiltere’nin kontrolünde kalmaya devam etmişti. Fakat Arjantin bugün bile adalar üzerindeki hak iddiasından vazgeçmemiştir. İşte 1986 Dünya Kupası çeyrek finali bu savaşın rövanşı gibi görülüyordu ve bu yüzden basit bir maç statüsünden çıkmıştı.
Maradona anılarını yazdığı kitapta bu maçtan şöyle bahseder:
“Maç sırasında savaştaki yenilgilerin utancını silmek için canla başla mücadele ettik. Bizler, bayrağımızı, ölen çocukları ve sağ kalanları savunuyorduk. Bu yüzden o ünlü golün çok büyük anlamı var benim ve halkım için. Arjantin halkının çektiği acılardan İngiliz millileri sorumlu tutuyor gibiydik. Arjantinli çocuklar ölmüş, küçük kuşlar gibi yere serilmişlerdi. Benim golüm de bunların intikamıydı.”
Dıego ARMANDO MARADONA
Bu cümleleri ne zaman okusam, ilk kez okumuşum gibi etkileniyorum. Bu kadar basit bir sporun sosyal, kültürel ve siyasal etkisinin büyüklüğüne hayret etmeden de duramıyorum. Bir futbol maçı, bir savaşın intikamı olarak tarihe geçebiliyor. Bu yaşananlar da şüphesiz Simon Kuper’i yine haklı çıkarıyor. “Futbol asla sadece futbol değildir.” Gerçi bu söze yine bir Maradona esprisiyle karşılık verilir arkadaş ortamında. “Bazen de basketboldur!” diyerek Diego’nun o ünlü golüne selam çakılır.