Yaz Mevsimlerinin Baş Belaları Sivrisinekler Hakkında

Bazıları yaz aylarından belki nefret ediyor, bazılarının ise bu mevsim favorisi. Seçenek her ne olursa olsun yaz aylarında peşimizi bırakmayan bazen de ciddi anlamda can sıkıcı bir kanatlı böcek var: sivrisinekler.

Sivrisineklerin neden etrafımızda uçtuğunu biliyor muyuz? Veya nereyi sevdiklerini? Hangi alanların yaşam alanları olduğunu? Sinir bozucu kanatlı varlıkların yaşamına biraz daha yakından bakalım.

Yaz

Yaz Aylarında Çıkma Sebepleri

Yaz aylarında bizleri ısırdığında kaşınmaktan beter eden sivrisinekler şüphesiz ki soğuğu sevmiyor. Genellikle bataklık, yağmur sularının biriktiği yerler ve tropik bölgelerde etkinlerdir de diyebiliriz. ”Kışları nereye gider bu sivrisinekler?” sorusunun cevabı ise oldukça basit: ya soğuğa dayanamayıp ölüyorlar ya da (Sivrisinek türüne göre değişiklik gösterir.) kış uykusuna yatıyorlar.

Ayrıca ömürleri ise yine türüne göre değişkenlik gösteriyor. Peki gelelim bizi yakından ilgilendiren o soruya: ”Neden bazılarımızı daha çok ısırıyorlar?” Yapılan araştırmaya göre; bu tamamen salgıladığınız kimyasallar ve havaya verdiğiniz karbondioksit yüzünden oluyor. İnsanları sivrisinekler için cazibe noktası yapan diğer faktörler ise; koyu ve kırmızı renkler, terdeki laktik asit, deri üzerindeki bakteriler ve son olarak hamilelik. Evet hamile kadınlar, sivrisinekler için -metabolizmaları bu dönemde daha hızlı olduğundan- daha cazibeli bir konumda. Ayrıca uyarmakta fayda var 0 kan grubuna sahipseniz sivrisinekler için bir av olmanız da kaçınılmaz.

Onlar hakkında diğer bir bilgi ise bizleri sadece dişi olanlarının ısırmaları. Üremek için dişi sivrisinekler kana ihtiyaç duyuyorlar! Erkekler ise bitki özleriyle besleniyor. Kan emdikten sonra emilen bölgenin kaşınması ise salgıladıkları bir çeşit salyadan. Bu salya, emdiği yerdeki kanın pıhtılaşmamasını sağlıyor. Ne kadar tuhaf değil mi?

Bu yazı ilginizi çektiyse Şempanzelere Fısıldayan Kadın yazımıza bakabilir. Ayrıca bizi Instagram ve Twitter’dan takip edebilirsiniz.

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Önceki

Müzik ile Savaş Kazanılır mı?

Sonraki

THE CAT PİANO (Kedi Piyanosu)