Müzik ile Savaş Kazanılır mı?

Bu sorunun cevabı kimilerince “öyle şey mi olur?” kimilerince de “olabilir” şeklinde yanıtlanmaktadır. Müzik ile Savaş Kazanılır mı? sorusunun cevabını vermek için hemen Tarihin diğer ucundan belgesini alıp getirelim.

Dış ve İç Karışıklık İle Kapıdaki Tehlike

Çin’de 3 Hanedanlık dönemi yaşanılırken yani Milattan hemen sonraki yıllarda büyük iç karışıklıklar vardı. Komşu tehtidi olarak atalarımızın güç kazanması Çin için tehditken kendi içlerindeki kargaşa daha büyük tehdit’ti.

Shu ve Wei hanedanlıkları birbiriyle toprak mücadelesine çoktan girmiş, en ufak doğa olayında onlarca kişinin yaşamını yitirdiği hatta tarım yetersizliğinden açlıktan ölümlerin olduğu bu dönemde elbette hayatta kalma gayesi ile stratejiler geliştirilmişti. Fakat bu savaş stratejisinin bir özelliği vardı. Kan akmadan savunma yapılıp savaş kazanılacaktı.

ile

Shu Han ve Chao Wei hanedanlığı Çin hakimiyeti için savaşında önemli, önemsiz tüm kuleleri kuşatmaya Wei hanedanlığı başlamıştı.

Wei hanedanı olan Sima Yi, Shu hanedanından olan general Zhuge Liang‘ın ve 100 küsür askerinin bulunduğu kaleyi kuşatacaktı, ordu gücü bir hayli fazla olan Yi, savaşa kesin kazanmış gözüyle bakıyordu.

İle

Kale önünde hazır duruşa geçmiş askerler ve Yi bir hareketlilik bekliyordu ve o hareketlilik kale kapılarının açılmasıyla oldu. Kale kapılarını açtırmakla yetinmeyen Liang askerlerine köylü kıyafetleri giydirmiş kaleyi temizletiyordu hatta kalenin etrafına kendi aralarında oynayan kasabalı çocuklar bile konumlandırmıştı hem de düşmanın gözü önünde.

Yi ve askerleri ise şaşırmıştı, bu şaşkınlığı önce general Liang, kalede düşmanın göreceği bire çıkar ve düşmanını umursamadan oturur ve Guqin adlı enstrümanını çalmaya başlar. Bu duruma iyice şaşıran Yi bulundukları bölgede asker olmamasından, kale kapısının açılmasından ve düşmanı Liang’ın savunmasız bir şekilde enstrümanını çalmasından kuşkulanır. Bulundukları bölge ormana çok benzediğinden ve pusuya düşmekten korkan Yi, onbinlerce askeri geri çekilir. Halbuki ne pusu vardır ne de yeterli sayıda asker.

Psikolojik savaşı savunmasız olarak düşman karşısında sakinliğiyle enstrüman çalan Liang lehine çevirmekle kalmamış, kan dahi akmadan kalesini ve kalesine bağlı kasabaları savunmayı başarmıştır. Bu taktik ise ilerleyen asırlarda literatüre Boş Kale Taktiği(Stratejisi) olarak geçmiştir.

Bu yazı ilginizi çektiyse BEDEN / ZİHİN BAĞLANTISI yazımıza bakabilir. Ayrıca bizi Instagram ve Twitter’dan takip edebilirsiniz

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Önceki

Marmara Denizi Ölüyor

Sonraki

Yaz Mevsimlerinin Baş Belaları Sivrisinekler Hakkında