1961 yılında, Güney Kutbu keşfi nedeniyle Antarktika’da bulunan, tarihe geçen ameliyatın başrolü olan doktor Leonid Rogozov’da; halsizlik ve bulantı belirtileri başladı. Ardından midesinin üst tarafı şiddetli bir şekilde ağrımaya başladı ve ateşi 37.5 derecenin üstüne kadar çıktı. Rogozov, bütün bu belirtilerin apandistten kaynaklandığını anladı ve kritik bir karar verdi. Araştırma ekibinde kendisinden başka bir doktor bulunmuyordu, kendi ameliyatını kendi yapmak zorundaydı. Eğer ameliyat olmazsa, apandist patlamasından dolayı hayatını kaybedecekti.
Hatta ameliyattan önce günlüğüne bu durumu şu şekilde aktarmıştı:
“Dün gece hiç uyuyamadım. Canım çok yanıyor. Kar fırtınası adeta yüzlerce çakal gibi ruhumu kemiriyor. Apandistin patlama semptomları hala yok ancak acı dayanılmaz bir hâlde. Tek bir çözüm var, kendimi ameliyat etmeliyim. Yapabilecek gücüm var mı bilmiyorum ama ellerimi bağlayıp bekleyemem.”
Oldukça olumsuz şartlar içerisinde karşısına ayna koyan doktor, önce ağrıyan yere lokal anestezi yaptı. Ardından yanında bulunan aletlerle kendini keserek operasyona başlayan Leonid Rogozov, ayna yardımı ve el yordamıyla tam iki saat süren başarılı bir operasyon gerçekleştirdi. Operasyon iki saat sürdü. Apandistini alan ve o bölgeyi tekrar diken doktor, bu inanılmaz ameliyatla tıp tarihine geçti. Rogozov bu operasyonu gerçekleştirdiğinde henüz 26 yaşındaki bir pratisyen hekimdi.
Yine ameliyattan sonra yaşadıklarını ve hissettiklerini günlüğünde şöyle anlattı:
“Eldivensiz çalıştım. Ne yaptığımı görmek çok zordu. Aynalar yardımcı oluyordu ama bir yandan ters yönden çalışmam gerektiği için zorluk çıkıyordu. Bir fener kullanıyordum. Kanamalar fazlaydı ama dikkatli çalışıyordum. Yanlışlıkla kör bağırsağımı kestim ve tekrar geri dikmem gerekti. Diktikçe başka yerlere de hasar verdiğimi fark ettim. Git gide başım dönmeye başladı ve zayıf düşmeye başladım. Her 4-5 dakikada 20-25 sn. dinleniyordum. Sonunda lanet apandiste ulaştım. Altındaki siyah leke dikkatimi çekti, bir gün daha bekleseydim patlayacaktı. En kötüsü de apandisti keserken kalbim yavaşlamaya, ellerim titremeye başlamıştı. O an bu işin kötü biteceğini zannettim. Ama tekrar gücümü toplayıp apandisiti kestim, ve o an kurtulduğumu anladım.”
Rogozov tüm bunlardan sonra 1962 yılı Ekim ayında ülkesine döndü ve çeşitli doktoralar üzerinde çalışmaya başladı. Daha sonra çeşitli hastanelerde doktor olarak görev aldı. 1986’dan 2000 yılına kadar Saint Petersburg Araştırma Enstitüsü’nde cerrahi bölüm başkanı olarak görev yaptı. Tarihe geçen ameliyattan 39 yıl sonra akciğer kanseri sebebiyle hayatını kaybetti.
Bu yazı ilginizi çektiyse Otoriteye İtaat Deneyi (1961) yazımıza bakabilir. Ayrıca bizi Instagram ve Twitter’dan takip edebilirsiniz