Günlük hayatımızda iletişimi sadece sözlerle kurmayız. Sözler dışında iletişimi sağlayan jest ve mimiklerimiz de kendimizi ifade etmemizi etkileyen önemli unsurlardır. Sözlerin yerine geçen birtakım el ve parmaklar yardımıyla yapılan hareketlerden birisi de baş parmak ve serçe parmağın kalkıp diğer parmakların büküldüğü “shaka” jestidir.
Shaka Nasıl Ortaya Çıkmıştır
İnsanlar tarafından ortak bir jest olarak kullanılan ”shaka” nasıl ortaya çıkmıştır?
Kelime anlamı ”gevşek kal ve doğrudan” olan shaka; Hawaii’nin Aloha yerleşkesinde telaş ve endişenin gerekmediğini, acele etmek yerine sakin kalmanın yeterli olacağını belirtip yerel halkın sembolü haline gelmiştir.
Shaka ”tamam, iyi, merhaba, hoşçakal” gibi anlamlar dışında Aloha halkında daha fazlasını temsil etmektedir. Halk içerisinde birçok etnik kökene sahip insanın bir arada saygı,sevgi, dostluk ve şefkat ve dayanışma içerisinde yaşamasıyla shaka hareketi bir Aloha ruhuna sahip olmuştur. Peki shaka nasıl ortaya çıkmıştır?
Bu soruya birkaç cevap vermemiz gerekecek. Birinci iddiaya göre 1900’lü yıllarda Kahuku Şeker Fabrikası’nda çalışan Hamana Kalili, sağ elini silindir makinesine kaptırarak işaret,orta ve yüzük parmaklarını bu kazada kaybetti. Mağdur olan Kalili’yi şirket bir tren istasyonunda güvenlik görevlisi olarak yerleştirdi.
Görevinin çoğu zamanını tren istasyonuna giren çocukları engellemekle geçiyordu. Kalili tren istasyonuna atlamasın ve trenlerde biletsiz seyahat etmesin diye çocukları engellemek amacıyla elini kaldırır uzaklaştırırdı. Çocuklar istasyonda Kalili olmadığı zaman onun elini taklit eden hareketi yaparak tren istasyonuna girebilmek için iletişim sağlamışlardır.
Bir diğer iddiaya göre Hawaii yerlileriyle tanışan İspanyol göçmenler, yerlilere jest yaptığında shaka hareketindeki baş parmakları dudağına götürürdü. Son iddiamız ise balina avcılarının kuyruk gördüğünde birbirlerine verdiği işaret olarak shakanın ortaya çıktığıdır.
Kökeninin kesin olarak nereden geldiği tartışma konusu olsa da bu hareket, 1960’lı yıllarda Amerikalıların Hawaii’de sörf kültürünü benimsemesiyle sörfçüleri tanımlayan selamlama jestine dönüşmüştür ve dünyaya onların yaydığı bilinmektedir.
Bu yazı ilginizi çektiyse Geleceğimizi Kendimiz Belirliyor Olabilir Miyiz: Kendini Gerçekleştiren Kehanet yazımıza bakabilir. Ayrıca bizi Instagram ve Twitter’dan takip edebilirsiniz.