Mısırlıların Mumyalama Tarihi

Tarihte Mısır halkının dini edebiyatlarında, öte dünya inancı oldukça önemli bir rol oynamıştır. Bu nedenle insanlar ve hayvanlar için, öldükten sonra bile deri ve organlarında bir nebze
çürümeyi engelleyecek yollar aramaya çalışmışlardır. Bedenleri yıllar içerisinde formunu koruyacak, böylece Mısır halkı, ölüm sonrası hayatın başlangıcında bu bedeni kullanabileceklerini düşünüyorlardı. Uzuvları eksik olan cesetlere yeni protez parçalar bile takılırdı.

mumyalama

Mumyalamanın bulumu, gelişimi ve yapımı

İlk örnekler Antik Mısır’da MÖ 15. yüzyılda bulunmuştur. Mumyaların uzun zaman çürümemelerinin asıl sebebi, oluşturulan ortamın çürümeyi gerçekleştiren mikroorganizmalar için yaşanabilir olmamasıdır .Bu yüzden çok sıcak ve kuru olan çöl kumlarında istemsizce oluşan mumyalar bulunuyordu. Sıcak kum çürümeyi engelliyor ve mumyalar orada uzun süre kalıyordu. Bunu gören Mısırlılar, başlarda cesetleri bellerinden aşağı olacak şekilde kuma gömerek çürümesini engellemeye çalışmışlardır. Fakat zaman içinde hırsızlık gibi durumlar sebebiyle, mezarlar kapalı bir şekilde yapılmaya başlanmıştır. Kendileri için küçük bir oda şeklinde yapılan mezarlarına, eşyaları ile birlikte gömülüyorlardı. Ama eşyalar korunsa da, bedenlerin çürümesi engellenememişti.

Yeni yollar aramak, onları mumyalamak yoluna itmişti. Kasıtlı olarak yapılan mumyalarda, çürümenin engellenmesi için, organlar vücuttan alınır, vücut 40 gün süre sonunda şarap ve baharatlarla ile yıkanır, sulu sodyum karbonat kullanılarak deri ve vücut sudan arınmış hale getirilir, iç organlara da aynı işlemler yapıldıktan sonra vücuda konmuş olurdu. Ardından keten kumaşları tarafından sarılıp, reçinelenir ve kapalı kutu ile nem akışı engellenirdi. Mumyalanmanın bulumu ile ilk olarak önem arz eden kişiler mumyalanmış, ardından zengin halk da mumyalanmaya başlamıştır. Mumyacılık Mısır halkı için o kadar önemli hale gelişmiştir ki, kültürlerine eklenmiş, yeni meslekleri ortaya çıkarmıştır. Firavunlar için halktan ayrı çok özel mumyalamalar yapılmıştır.

Mumyacılığın Mısır’da Bitişi

Mısırlılar birçok Mısırlının Hristiyan olması sebebiyle, MS 4. ve 7. yüzyıllar arasında mumya yapmayı bıraktılar. Ancak 3000 yıllık bir dönemde, Mısır’da 70 milyondan fazla mumya yapıldığı tahmin ediliyor.

Eğer bu yazı ilginizi çektiyse Gizlenen Beyaz Türk Piramitleri yazımıza bakabilir. Ayrıca bizi Instagram ve Twitter’dan takip edebilirsiniz

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Önceki

BİLGİ TOPLUMU İÇERİSİNDE SEN NESİN?

Sonraki

Dinin Yıldızı Necmettin Erbakan