Serçe Katliamı Çin’in Tarım Politikası Yüzünden Miydi?

Serçe Katliamı, Çin’in tarihte yaptığı en büyük hata mıydı? Sorumluların serçe katliamı yapmasının sebebi yanlış tarım mıydı?

Mao Zedong, 1949 yılında komünist devrimi gerçekleştirerek Çin’in başına geçer. Zedong, ülkedeki ekonomik gelişimi hızlandırmayı ve Çin’i 15 yıl içerisinde Batılı devletlerin endüstriyel seviyesine taşımayı hedefleyerek ‘’İleriye Doğru Büyük Sıçrama’’ politikasını uygulamaya koyma kararı verir. Mao’nun ülkede zayıf gördüğü önemli noktalarından biri de tarımdır. Bu nedenle tarımla ilgili çalışmalar da yürütmek ister. Hükümet, tarımın gelişimine engel olan, tarlaları talan eden dört zararlı tür belirlemiştir. Bu türlerin ortadan kaldırılmasıyla tarımda büyük yol kat edileceğine inanılmıştır. Belirlenen bu dört tür; serçe, karasinek, sivrisinek, faredir.

ÇİN'E BU POLİTİKAYI UYGULATAN KİŞİ: MAO ZEDONG
Çin’e bu politikayı uygulatan kişi: Mao Zedong

Devlet, bu zararlı türlerin, özellikle de serçelerin soyunu tüketmeye çabalayan halkı ödüllendireceğini bildirir. Bu bilginin ardından halk, seferberlik ilan eder ve bütün serçeleri katletmeye başlar. İki yılın sonunda ülkedeki serçelerin büyük çoğunluğu katledilmiştir. Fakat 1960 yılının bahar aylarında tarlaları ve bahçeleri böceklerin istila ettiğini gören ülke halkı büyük şoka uğrar. Ülkede Mao dahil herkes bu serçelerin aslında bahçelere giren böcekleri yiyerek böcek istilalarına engel olduğunu, dolayısıyla faydalı bir tür olduğunu fark ederler ama artık çok geçtir. Çünkü bu sırada ülkede neredeyse hiç serçe kalmamıştır.

SERÇE LERİ AVLAYAN ANNE VE KIZI
Serçeleri avlayan anne ve kızı

Ekoloji zarar görmüştür ve ülkedeki bütün tarlalar üretim yapılamaz hale gelmiştir. Bunun sonucu olarak da ülkede yaklaşık olarak üç yıl süren Büyük Kıtlık başlar. Bu kıtlık, yaklaşık olarak 20 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden olur. Mao Zedong, yaptığının telafisini Rusya’dan serçe ithal etmekle yapmaya çalıştı fakat ülkedeki serçelerin eski ekolojik düzendeki dengesini sağlaması çok uzun yıllar aldı.

SERÇE KATLİAMI SONRASI YAŞANAN YOKSULLUK
SERçe katliamı sonrası yaşanan yoksulluk


Bu noktada anlamamız ve ders almamız gereken önemli bir nokta var. Önemli kararlar verirken, başkalarının ve kendi hayatının yıkıma uğraması riskini ortadan yok etmelisiniz. Çokça araştırma, karşılaştırma, sentez, tespit ve deneyler sonucu uygulamaya gitmek bu riski ortadan kaldırır. Mao, ekolojik denge hakkında, serçeler hakkında biraz fikir sahibi olsaydı ya da bu uygulamayı hayata geçirmeden önce ölçüp tartsaydı serçe katliamı olmayacaktı ve daha sonrasında da insanlığa zararı olmayacaktı.

Serçe Katliamı ve Büyük Sıçrama ile İlgili Yapılmış Belgesel

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Önceki

10 Efsane Filmden 10 Efsane Replik

Sonraki

Animizm Eşyalarınızın Canlı Olduğunu Mu İddia Eder?