İçinde bulunduğumuz durumlara, olaylara ve bazen de aldığımız haberlere göre duygu durumlarımız değişiklik gösterir. Alınan bir haber, ister sevindirici ister üzüntü verici ister heyecan verici olsun üzerimizde biz farkında olmasak da etkiler yaratmakta. Bazen hepimizin kontrol etmekte zorlandığı ve başımızın belası olan öfke duygumuz ise bize etki eden duygularımızdan sadece biri. Peki bu duygu yaşandığında vücudumuzda neler oluyor ? Sebep olduğu diğer şeyler ne ? Kontrol edebilmek için ne veya neler yapabiliriz ? Gibi sorulara tahammülü düşük bir toplum olarak değinmekte fayda var.
Ruh halimiz her gün aynı olmayabiliyor ve en ufak şeylere bile sinirlenebiliyoruz. Kesinlikle bir çözüm parçası olmayan öfke ise başımızın belası. Kontrol edilmediğinde sonuçları ciddi olabilen öfkede ise beynimiz vasıtasıyla düşünmediğimizden duygularımız bir nevi beynimizi ele geçirmiş oluyor ve mantıklı kararlar alamıyoruz.
Öfke Vücudumuzdaki Reaksiyonları
Bunun sonucunda ise işler çığırından çıkıyor. Anlaşılamama, kıskançlık, haksızlık, endişe… Ve daha birçok durum veya durumların verdiği kızgınlıkta kalp atışlarımızın hızlanması, kan basıncımızın artması gibi durumlar kaçınılmaz olurken, tansiyonun artması, adrenalin, noradrenalin ( Bu iki hormon böbrek üstü bezlerinden salgılanırlar.) gibi hormonların salgılanmaya başladığı da görülüyor. Aynı zamanda vücudun bazı bölgelerinde karıncalanma, kalp çarpıntısı, göğüste sıkışma, baş ağrısı gibi fiziksel ve biyolojik olaylar insan sağlığında ciddi sorunlara sebebiyet verebiliyor. (hipertansiyon, şeker hastalığı, ruhsal bozukluklar anksiyete vb.) Bir dönemler hemen hemen hepimizin içinde bulunduğu depresyon ile birlikte ortaya çıktığında karşımızdaki kişi veya kişileri bıktıran bu duygu, insanları etkisi altına aldığında daha saldırgan ve agresif yapıyor. Kaslarımızın kasılmasına ve terlememize, göz bebeklerimizin, -öfke anında gelen stres ile- büyümesine sebebiyet veriyor.
Ana kaynağı kişinin çevresi olan öfke, maddi sıkıntılar, kötü aile yaşamı, yetersiz sosyal yaşam gibi olayları temelinde barındırıyor ve uyuşturucu, alkol gibi maddelere bağımlılığı bulunan kişilerde ise bu duygunun kontrolü daha zayıf olmakla birlikte bu durum daha sık görülüyor.
Etrafımızdakileri fiziksel ve sözlü olarak incitmemize yol açabilen bu duyguyu dizginlemek elbette ki bizlerin elinde. Kişi, öfkenin hayatını ciddi anlamda etkiliyor ve bazı şeylerin kontrolden çıktığını düşünüyorsa tabii ki profesyonel bir destek kişi için en iyisi olacaktır. Uzman doktor takibinde kişinin ruh halini sakinleştiricek anti depresan adıyla adlandırılan ilaçları kullanmak da bir seçenek olarak görülebilir. İlave olarak öfkeyi içe atmaktansa iyi bir şekilde dışa vurmak da sağlık açısından önemli faktörler arasında.
Bu yazı ilginizi çektiyse Kurgusal Bir Ütopya: SCP VAKFI yazımıza bakabilir. Ayrıca bizi Instagram ve Twitter’dan takip edebilirsiniz.