Mısır Halkı’nın Minik Tanrıları: Bastet ve Sekhmet

Kahire arkeoloji müzesine göz attığımızda müzenin üst katında hayvan mumyalarının sergilendiği bölümü görüyoruz. Eski Mısır halkı enteresan bir halk olmuştur. Nil deltasında ne kadar yaratık varsa hepsine tapmışlardır. Çakala tapmış Anubis yapmışlar, güneşe tapmış Amon yapmışlar, Şahine tapmışlar Horus yapmışlar, akrebe tapmışlar Selket yapmışlar hatta tapılır mı ya dediğiniz böceklere dahi tapmışlar. Kediye dahi tapmışlar ve adına Bastet demişler.

Onlar için kediler çok kutsaldı, çok özeldi. ‘Kedilerin yer yüzünde en mutlu olduğu medeniyet hangisi’ derseniz, Mısırlılar onları tanrı yerine koydukları için çok rahatlardı şeklinde cevap verebiliriz. Kediler öldüğü zaman cesetleri herhangi bir yerlere atılmayıp mumyalayıp saklıyorlardı ve bunu kutsal görüyorlardı. Kediler için kedi şeklinde lahitler yapmışlar ve lahitin şekli pozisyonunda kediyi mumyalayıp lahite yerleştirmişler. Bazı durumlarda ölen kedinin ayaklarını kıvırıp salamura şeklinde iyice sarmışlardır.

Kedi türlerinde iki adet tanrıça vardır. Jaguar tanrıça Sekhmet bir de kedi tanrıça Bastet. Sekhmet’in bulaşıcı hastalıkları getirdiğine inandıkları ve çok korktukları bir tanrıçaydı. Bastet ’in ise bereket getirdiğine inanıyorlardı ve çok büyük saygı duyuyorlardı. Bu kedi sevgisi Mısır halkında bir zaaf oluşturmuştu. Bildiğiniz üzere Hititler yıllarca Mısır halkı ile savaş halindeydi. Hititliler Mısırlıların bu zaafını kullandılar. Bu savaşlardan bir tanesi şu şekilde neticelendi. Hitit ve Mısır orduları karşı karşıya geldiklerinde, her Hitit askeri savaş başında heybelerinden bir canlı kedi çıkarıp kılıçlarını kedilerin boğazlarına getiriyorlar. Bu olayın ardından bütün Mısır ordusu kılıçlarını yere bırakıyor ve teslim oluyorlar.

Kedi Tanrı Bastet ve Mısır Mitolojisindeki Yeri

Peki bir devleti, bir uygarlığı savaşta böylesine kolay bir şekilde teslim olmasına neden olan Bastet kim? Mısır mitolojisinde Bastet, Yüce Ra’nın kızı ve aynı zamanda ülkenin koruyucu tanrısıydı. Bastet, Baast, Bast, Ubasti ve baset adları da Bastet için kullanılmaktadır. Bastet, güneş ışınlarının berekete getiren gücünü sembolize eder. Bastet, ilk ortaya çıktığı dönemlerde aslan tasviri ile görülmektedir. Eski ve Orta Krallıklar arasında kemirgen nüfusunu azaltmak amacıyla kediler evcilleştirilmeye başlanılmıştır. Orta Krallık döneminde Bastet’ın yüzünde artık aslan tasviri yok olup artık kedi yüzlü bir kadın olmuştur. Evcil Mısır kedisi de bu tanrıçasının sembolü ve kutsal hayvanı kabul edilmiştir. Nil deltası üzerinde yer alan Bubastis (modern Basta) şehri özellikle MÖ 931-715 yılları arasında Bastet’in kült merkezi olup her yıl burada tanrıçanın onuruna yaklaşık 700 bin kişinin bulunduğu bir festival düzenlenmekteydi.

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Önceki

Büyük Selçuklu Saraylarından Merv’in Büyük Sarayı

Sonraki
Toplumun 'Farklı' İnsanları

Toplum Çatışması: Ötekileştirme