Korku, küçüklüğümüzden bu yana hepimizin hayatında var olmuş ve gün geçtikçe varlık nedenlerini güncelleyerek süregelen bir kavramdır. Peki insan neden korkar? Korkularımızla baş etmek mümkün müdür? TDK korkuyu ‘’Bir tehlike veya tehlike düşüncesi karşısında duyulan kaygı, üzüntü.’’ olarak açıklamıştır. Abisel’e göre ise ‘’Korku bir tehlike tehdidiyle, tehlikenin tanınmasıyla ilgilidir. İnsanın yok edilme, zarara uğrama endişesinden kaynaklanır.’’
Korku, içinde bulunduğumuz durumdan ziyade bu durum için geliştirdiğimiz düşüncelerimize verdiğimiz bir reaksiyondur. Duyduklarımız, gördüklerimiz, televizyon, sinema, tiyatro ve günlük konuşmalar yoluyla korkularımızın kaynağı olan düşünceleri ister istemez geliştiririz. Yani tamamen bilinçaltımızla alakalı bir durumdur. Bu nedenle, korkuyu yenmek için kontrolün bizde olduğunu fark edip korku hissi uyandıran düşünce tarzımızın ne kadar doğru olduğunu sorgulamamız gerekir. Bu sorgulama sonucunda da korktuğumuz ortamla yüzleşip korkumuzu yenebilirsek bu bize hem yeni beceriler kazandıracak hem de kendimize olan güvenimizi arttırarak mücadeleci kişilik gelişimde büyük bir rol oynayacaktır.
Kaçma Davranışı
Korkuyu hisseden kişiler bu durumdan rahatsız oldukları için bu hissi uyandıran nesne ve durumlardan kaçmak isterler. Bu kaçma davranışı içerisinde de ortamı bir kez daha değerlendirme fırsatı bulamazlar. Diğer bir deyişle oluşturduğu düşüncelerin gerçekliğini tekrardan gözden geçiremezler. Kaçma davranışı kişiyi rahatlattığı için “Oh, bu tehlikeli durumdan kurtuldum.’’ der. Bu yorumunu yaparak durumun tehlikeli olup olmadığını test etme şansını kendine tanımadan bu düşüncesini kuvvetlendirmiş olur. Yani bu durumdan kaçarsak korkularımızla baş etmeyi asla öğrenemeyiz.
Tüm bunların yanında korku ne kadar rahatsızlık verici olsa da hayatımızdan tamamen uzaklaştırmak kızgın bir kumsalda yalın ayak yürümek gibi bir şey olur. Korkularınızdan korkmayın, hayatta kalmamız ve dengede olabilmemiz için korku bizlere gerekli motivasyonu sağlar. Bu yüzden cesur ve gözü pek insanlar, akıllarından korkuyu silmek yerine onu kontrol etmeyi öğrenir. Böylece korkuyu kendi avantajlarına kullanabilirler. Geliştirdiğimiz fikirlerin bizi daha dar bir dünyaya hapsetmesine izin vermeyelim. Onların sizi kontrol etmesine hala izin mi vereceksiniz?