Her yıl katılan 40+ ülkeden muhakkak bir tanesi etnik altyapıya ait bir müzik ile katılıp genel olarak yarı final engeline takılmıştır, bu engele takılmayanlar ise iyi bir derece ile ülkelerini taçlandırmışlardır. Bu bağlamda ülkesini 2003 yılında Sertab Erener’in sahnelediği ve seslendirdiği “Everyway That I Can” adlı şarkısıyla ülkemize kazandırdığı birincilik ile taçlandırmıştır. Lakin şarkıda şark dediğimiz yani doğu kültürümüzün altyapısı ile batı müziğinin altyapısı harman olarak kullanılmıştır.
Hemen bir yıl sonra ise ülkemizde etnik enstrüman ve altyapısıyla Ukrayna’nın 1. olması ise diğer ülkelerin bu müzik türü üzerine yoğunlaşıp bir nevi kültürel tanıtım yapma olayına dönmüştür.
Finlandiya ise 2006 yılında Nordik(Viking) Kültürünü yansıtan bir sahne showu ve altyapısıyla 1.lik kazanmıştır fakat bu müzik rock türünde yer almaktadır.
Aynı şekilde 2012 yılında İsveçe birincilik götüren Loreen‘in de müziğinde biraz etnik altyapı kullandığı görülmektedir fakat bu yıl Arnavutluk ise ilk defa etnik müzikten uzak soul-cazz karışımı bir ses ve müzik ile 4.olarak ilk derecesini almıştır. Etnik her zaman kazandırır diyemeyiz yanı sıra kaybettirme olağanı daha yüksek diyebiliriz.
ETNİK MÜZİK YENİLEŞMEYE ÇABA GÖSTERİYOR
Her milletin, ülkenin benimsediği kültürleri sahnesinde gördüğümüz Eurovision‘da son yıllarda gücünü yitirmeye başlayan etnik altyapılar 2021 yılında ise hortlamışçasına ulusal finallerde birincilik elde edip Eurovision’da yarışma fırsatı kazandı dememiz mümkündür. 2020 yılının iptal edilmesi üzerine katılan şarkıcılara tekrar katılma hakkı verildi fakat birçoğu tarzını değiştirerek etniğe daha yakın altyapı müziğini ve sesini kullandığını görmekteyiz.
En son 2019 yılında Arnavutluk etnik bir altyapı ve ses ile katılmıştı fakat 90 puan alarak 17. sırada yarışmayı bitirmişti. Aynı yıl Polonya’da Pali Sie isimli etnik bir müzik ile katılmıştı fakat yarı final engeline takıldı.
2020 yılında ise Azerbaycan adına katılan ve genel olarak ilk 5’te yer alacağı düşünülen Efendi’nin Cleopatra adlı şarkısında da bolca etnik altyapı ve ses bulunmaktadır. Efendi’nin yanı sıra Ukrayna’nın üçüncü kez birinci olması Go_A adlı grubun Solovey adlı şarkısıyla gerçekleşeceği de beklenilen bir durumdu. Ukrayna 2015 yılında ikinci kez birinciliği aldığı, Jamala’nın seslendirdiği 1944 adlı şarkı’da ise etnik olarak ses, altyapı ve söz kullanılmıştır. Bu özellik de Eurovision’da pek denenmemiş olan bir özelliktir lakin sözleri hem İngilizce hem de Türkçe’dir.