Dünya’nın İkizi Sizce Hangi Gezegendir?

Dünya ile aynı bileşenlere, yaklaşık aynı yoğunluğa ve kütleye sahip olan Dünya’nın ikizi sizce hangi gezegendir? Yapısal olarak nerdeyse aynı olan bu gezegen yaşam olduğunu iddia ettiğimiz Mars gezegeni olabilir mi? Yoksa Güneş Sisteminden uzakta başka bir yıldızın yörüngesinde dönmekte olan bir gezegen midir? Bu sorunun cevabı Mars da uzaktan bir gezegen de değildir. Dünya’nın ikizi olarak ifade ettiğimiz gezegen Venüs’tür. Mitolojide de Dünya’nın kız kardeşi, aşk gezegeni olarak anılan Venüs, gerçek hayatta da yapısal olarak Dünya gezegenine ikiz denilecek kadar çok benzemektedir. Ancak Venüs temel yapısal özellikler bakımından Dünya’ya benzese de atmosfer, sıcaklık, yerküre bakımından Dünya’nın aksine canlı yaşamına uygun değildir.

Venüs Neden Yaşama Elverişli Değildir?

Venüs, Güneş Sistemi’nin en sıcak gezegeni olarak bilinmektedir. Atmosferinin %96’sını oluşturan karbondioksit gazının oluşturduğu sera etkisi nedeniyle sıcaklık ortalama 462 C’tur. Atmosferinin diğer özelliği ise oldukça tehlikeli olan sülfürik asit bulutlarıyla çevrili olmasıdır hatta bu bulutlar nedeniyle Venüs gezegeninin teleskop ile gözlenmesi oldukça zordur. Ayrıca Venüs’te atmosfer basıncı dünyadaki atmosfer basıncından yaklaşık 91 kat daha fazladır. Bu basınç yaşam olma ihtimalini pek düşürmez çünkü Dünya’da denizin altındaki 1 km’lik basınca denktir ancak diğer etkiler ile birleştiğinde şu an bildiğimiz yaşama kriterlerine göre Venüs’te yaşam ihtimali yok denilebilir. Ancak geçtiğimiz günlerde Venüs atmosferinde fosfin gazına rastlanması Venüs’te olası yaşam ihtimalini bize düşündürmektedir. Yüzeyin 40 kilometre kadar üstünün sülfirik asit bulunması dışında yaşama elverişli olduğu bilindiğinden havada süzülen kentler kurulması dahi gündeme gelmişti.

Venüs’ün Kendi Ekseni Etrafında Dönüşü

Dünya ve diğer çoğu gezegen, kendi ekseni etrafında saat yönünün tersine dönüş yapar. Bildiğimiz deyimiyle güneş doğudan doğar, batıdan batar. Dünya’nın ikizi olan Venüs için bu geçerli değildir. Venüs, çoğu gezegenin aksine, kendi ekseni etrafında saat yönünde dönüş yapar yani Venüs’te Güneş batıdan doğar, doğudan batar. Bu farklılığın sebebi için bazı teoriler bulunsa da sebebini anlaşılamamıştır. İkiz olarak anılmalarına rağmen bir çok farklı özelliği bulunan Dünya ve Venüs’ün bir diğer farklılığı gün uzunluğudur. 1 Venüs günü 243 Dünya gününe eşittir. Bu gün uzunluğu Venüs’ün kendi ekseni etrafında çok yavaş bir hızla dönmesinden kaynaklanmaktadır. Bu açıdan Güneş Sistemi’nin en yavaş gezegenidir.

Süper Rüzgarlar

Venüs’te hızı 360 km/s ulaşan rüzgarlar olduğu bilinmektedir. Bilim insanları tarafından elektrik rüzgarları olarak da adlandırılan bu rüzgarların bir zamanlar Venüs’te var olan okyanusları kuruttuğu iddia ediliyor. Gezegenin kendi ekseni etrafında dönüş hızından 60 kat hızlı olan bu rüzgarların atmosferde bulunan oksijen gazını uzaya itmiş olabileceği bile iddia ediliyor. Oldukça yavaş dönen bu gezegende bu kadar şiddetli rüzgarların nasıl ortaya çıktığı ise tam bir muamma. Ortaya atılan varsayımlardan öteye geçilemeyen bu konu, bilim insanlarınca hala araştırılmaya devam ediyor.

Genel Kültür Notu: Ashen Işıkları

Ashen kelimesi İngilizce’de ‘kül gibi’ anlamına gelmektedir. Volkanik faaliyetlerin neden olduğu iddia edilen bu ‘kül gibi’ ışıklara dair elimizde kamera kaydı ve fotoğraf bulunmamaktadır. Astronomlar tarafından çokça görüldüğü iddiaları bulunan bu ışıkların nasıl oluştuğuna dair volkanik faaliyet iddiaları bulunsa da bunu kanıtlayacak bir bilgi bulunmamaktadır.

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Önceki

İlk Yoğurt Nasıl Mayalandı?

Sonraki

Geleceğin Karanlık Portresi: Distopya