Asparagas haberler genelde toplumun nabzına göre şekillenir ve hedefe direkt olarak yönlendirilir. Asparagas haber yapan ve yayanlar için “Çamur at, izi kalsın” atasözü resmen prensip biçimidir.
Bir haber yaparken, tweet atarken veyahut konuşurken asla söylediklerinin arkasında bir kanıt veya dayanak bulundurmazlar. Bu durumdan kendilerinin de farkında olduğunu anlamak çok da zor değildir. Kaynak sorulduğu zaman “Söylentilere göre, araştırmalara göre, verilere göre, istatistiklere göre” şeklinde tabiri caizse top çevirmeye çalışırlar.
The Guardian’da “Zeki insanlar sahte haber ve komplo teorilerine daha çok inanıyor” başlığında yayınlanan bir makalede insanların kendi siyasi görüşüne uygun yalan haberlere daha çok inandığı iddia edilmiştir. Fanatik bir seçmen, rakip partiyi karalayacak bir haberi okurken asla doğru olup olmadığını teyit etmeye ihtiyaç duymuyor. Taraflı medyasının tamamen doğruyu söylediğine inanmasa da seçmen sadece duymak istediklerine inanıyor diyebiliriz.
Hali hazırda hedef kitlelerini tam da asparagas haberlerini yayabileceklerini düşündüğü kesimlerden oluşturan haber organları bir siyasi partiyi, bir takımı veya bir kişiyi karalamak istediğinde bunu saniyeler içerisinde tüm kamuoyuna servis edebiliyor. Dijitalleşen dünyada bu tarz asparagas haberlerin yayılmasının daha hızlı olduğu kaçınılmaz. Ancak bu haberlerin doğruluğunu teyit edebileceğiniz web siteleri de mevcut.
Neden asparagas haber doğru bilgiden daha çabuk yayılır? Sorusunu ele alacak olursak kısaca şunu diyebiliriz; insanlar inanmak istediği şeylerin koşulsuz şartsız savunucusu olduğu sürece haberleri teyit edebileceğimiz daha çok alternatif oluşumlara ihtiyacımız olabilir. Her okuduğu haberi yaymadan, dillendirmeden önce teyit etmesi gerektiğini öğrenen toplum sayesinde doğru bilginin kıymeti artacaktır.