MALİ – Umursamadığımız Ülkelerden Pırlanta Değerindeki Müzikler

Hepimizin bileceği üzere Dünya Pop müziğine yön veren belli başlı demirbaş ülke vardır, bunlara örnek olarak Amerika, İngiltere ve son zamanlarda kendi tarzlarıyla çığır yaratan Güney Kore diyebiliriz.

Bu ülkelerde ufak bir ivme yakalayan sanatçılar genel olarak birkaç yıl içerisinde dünya listelerinde yer alıyor. 

Peki, adını dahi bilmediğimiz ülkelerde patlayıp dünyada da patlaması gereken ama şartlar ve olanaklar yüzünden bölgesel bir başarı elde eden sanatçıları ne yapmalı? 

Bu sorunun cevabını ise kendimce bu devamı olacak bloglarda vereceğim. Amacım bu, bir nevi madencilik gibi. En iyiyi, en güzeli seçip, adını parlatıp ve tanıtıp destek olmak.

Bloguma tarihini çok sevdiğim bir ülke olan Mali‘den örnekler ile başlayacağım.

Afrika kıta sınırları içerisinde sevimli bir ülke. Maddi, manevi, siyasi vs. faktörleri bizi ilgilendirmiyor lakin amacım objektif olarak müziklerini incelemek.

Fransız sömürüsü olduğu için Fransızca şarkılar ile çokça karşılaşmaktayız fakat etnik enstrümanları konusunda hassas olmaları takdiri hak eden cinsten. 

Ön bilgiyi de tamamlayıp hemen ana bir ülke başlığı atarak devam ediyorum.

MALİ ÜLKESİ

MALİ

Mali ülkesi tarihi kadar sanatçılarının da iyi olduğunu düşündüğüm ülkelerden biri. Inna Modja bunların başlıca örneklerinden olabilir. Solo başladığı kariyerine şuan Fransa’nın 1960‘lı yıllarda kurulan ve bünyesine yeni nesil sesler alıp gündeme gelen Les Parisiennes adlı müzik grubunda vokal olarak devam etmektedir. Bahsettiğimiz grup 2017 yılında tekrar aynı isimle eski üyelerinden bir kaçı ve yeni nesil isimler ekleyerek tekrar etkinlik göstermektedir.

Fransızcayı, İngilizceyi mükemmel derecede harmanlayan Inna Modja ise vazgeçilmez bir vokal olma yolunda ilerlemektedir. Siyahi gırtlağı denilen bir gerçek vardır. İşte bu gerçeğin sıfatlaşmış hali diyebiliriz. Solo şarkılarında bolca Afrika’ya ait enstrümanlar ile elektronik enstrümanların güzel harmanını kullanan ve bu müziğe sesini katıp mükemmel bir sanat eseri ortaya çıkarması da cabası. Outlaw adlı şarkısının klibinde epik temalar göze çarpmakta tabii bu atmosfere mezzo-soprano sesi ile etnik enstrümanlar da eklenince başka bir diyara geçiş yapıyorsunuz diyebilirim. Solo kliplerinde genel olarak Afrika’dan kesitler kullanan siyahi prensesimizin ise bir hiti bulunmakta. 2011 yılındaki solo çıkış albümü Love Revolution‘da bulunan French Cancan adlı şarkısı en çok yayınlanan ve dinlenme istatistiklerine göre hit olan ilk şarkısı ve klibidir.

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Önceki
sessiz gemi

Sessiz Gemi'nin Suskunluğu

Sonraki

Hayal Kırıklığı Nedir?